Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf €20,- ex. btw (mondkapjes altijd gratis)
Vandaag besteld voor 15:00 = volgende werkdag in huis
€5 korting bij besteding vanaf €20 met kortingscode: 5KORTING

Alle informatie over mondkapjes!

Lees hier alle informatie over mondkapjes. Vanaf 1 december is het dragen van mondkapjes verplicht in alle openbare en overdekte ruimten, in het onderwijs, het openbaar vervoer en bij contactberoepen. Deze mondkapjesplicht volgt op het advies van het kabinet (30 september) om mondkapjes te dragen in openbare ruimte. 

Alle informatie over mondkapjes

 

Wat is een mondkapje?

Een mondkapje of mondmasker is een textiel mond-neusmasker dat functioneert als een spat- of luchtfilter. Het materiaal kan een non-woventextiel van cellulose– of synthetische vezel zijn of een katoenen stoflap. Het mondkapje kan voor eenmalig gebruik of te reinigen zijn. 

 

Wat doet een mondkapje?

Een niet-medisch mondkapje voorkomt dat druppeltjes zich door de ruimte verspreiden. Het kapje is vooral bedoeld om anderen niet ziek te maken, niet om jezelf te beschermen. Het mondkapje is geen vervanging voor het afstand houden van anderen, de hygiënemaatregelen en thuisblijven bij gezondheidsklachten.

Heeft het dragen van een mondkapje effect?

De effectiviteit van een niet-medisch mondkapje hangt sterk af van de kwaliteit van de materialen, pasvorm en de wijze waarop de gebruiker met het mondkapje omgaat. Gebruik liever geen stofzuigerzak of -filter in een mondkapje. De term mondkapje klopt eigenlijk niet helemaal, het moet namelijk ook over de neus worden gedragen om een effect te hebben. 

Waarschijnlijk helpen niet-medische mondkapjes maar beperkt bij het voorkomen van besmetting van anderen. Mondkapjes zijn dan ook geen vervanging van de hygiënemaatregelen, afstand houden, drukte vermijden en thuisblijven bij klachten. Eerder werd berekend dat een buitenproportioneel aantal mensen in openbare ruimte een mondkapje moest dragen om één besmetting te voorkomen. Inmiddels is het aantal besmettelijke mensen in Nederland echter zodanig toegenomen, dat deze verhouding kleiner is geworden. Op korte termijn zal ook niet met zekerheid gezegd kunnen

Extra tips bij het dragen van een mondkapje: 

  • Blijf zoveel mogelijk van het mondkapje af terwijl je het draagt. Zet het mondkapje niet tussendoor op en af om te eten of drinken. De buitenkant van het kapje kan besmet zijn geraakt.
  • Omdat we mondkapjes bij voorkeur niet langer dan drie uur achter elkaar dragen, is het vaak handig om een extra kapje mee te nemen.
  • Bewaar schone en gebruikte mondkapjes apart van elkaar in afgesloten bakjes.
  • Een mondkapje van textiel was je op zestig graden op een volledig wasprogramma voordat je het weer gebruikt. Gebruik geen wasverzachter.
  • Was je handen nadat je het mondkapje in de wasmachine hebt gestopt.
  • Zet geen mondkapje op bij kinderen tot 3 jaar. Mondkapjes zijn niet geschikt voor zeer jonge kinderen.
PM2.5 filters voor mondkapje

Wat word er aangeraden omtrent het dragen van mondkapjes?

Het OMT Outbreak Management Team  gaf in een advies van 12 oktober aan dat het de discussie over het gebruik van mondkapjes niet-proportioneel vond. De discussie zelf was volgens het OMT belangrijker geworden dan het mogelijk belang van de mondkapjes voor de gezondheid. Om die reden vroeg het OMT aan de beleidsmakers een besluit te nemen over het gebruik van de mondkapjes.

Vragen over onze mondkapjes?

Voor verdere vragen, neem contact op met support via info@hygiene-stations.com.

De waardering van hygiene-stations.com/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.0/10 gebaseerd op 155 reviews.

Tijdelijk €5 korting!

Bij besteding van €20 of meer! Je kunt deze kortingscode toevoegen bij het afrekenen en wordt dan automatisch verrekend.